Over Maartje

Mensen een podium bieden, hun verhalen verder brengen zodat we elkaar beter leren kennen en begrijpen. Daar ben ik altijd mee bezig. Omdat ik graag wil weten wat mensen drijft, waar ze vandaan komen, wat ze vrezen, waarover ze dromen en wat ze doen. Om het leven te onderzoeken.

Zoals laatst toen ik een nogal lelijk dorp bezocht in de prachtige natuur van de Italiaanse Dolomieten. Na vier uur klimmen dronk ik bij een berghut koffie met twee andere wandelaars die mij vertelden waarom dit ene dorp geen pittoresk kerkje en dorpsplein had. ‘Wist je dat het ijs van de beroemde gelateria’s in heel Europa uit deze boerenvallei komt? Dat is ons succesverhaal,’ vertelde Stefania die een B&B runde in de buurt. ‘Maar in 1963 voltrok zich hier een ramp.
De kinderen van de ijsmakers met salons in Duitsland, Oostenrijk en Nederland bleven veelal thuis bij opa en oma. Op een oktoberavond keken alle Italiaanse families een belangrijke voetbalwedstrijd op televisie. Door een aardverschuiving kwam die avond een gigantisch rotsblok terecht in het gloednieuwe stuwmeer en spoelden miljarden liters water het dorp in één klap volledig weg. Er vielen 2000 doden, onder hen de meeste grootouders en hun kleinkinderen.’
Onder de hete zomerzon kreeg ik koude rillingen. Vandaar dat dit dorp bestond uit gebouwen vol blokkendozen met appartementen die als vierkante legoblokjes op rechte straten leken te zijn geklikt.

Achter elke indruk en achter elk verhaal schuilen zoveel andere verhalen. Ze zijn altijd de moeite waard om door te vertellen, om kennis te ontsluiten en nieuwe inzichten te krijgen. Ik ben blij dat het mijn werk is om op verschillende manier verhalen verder te brengen. Dat doe ik op drie manieren

Als journalist teken ik verhalen van mensen op. Met publicaties in dagbladen en tijdschriften bereiken mijn artikelen een breed publiek.
Als bladenmaker benut ik verschillende kanalen (print en online) waarmee bestaande of nieuwe organisaties zichtbaar worden zodat zij hun missie kunnen uitdragen en doelen bereiken.
Als schrijfcoach help ik anderen zelf hun verhaal op te schrijven. In een vertrouwde, ontspannen sfeer met ruimte voor inhoud en lol.

Ik besloot dat ik alles kon

Uitstraling vind ik net zo belangrijk als woorden. Daarom spreken tijdschriften en boeken me zo aan. Beeld, sfeer, toon en vorm doen ertoe en versterken de boodschap. Samen brainstormen, plannen uitdenken en dan gaan maken wat het beste werkt – een boek, een blad, een artikel, een app of een artistieke stadsplattegrond. Heerlijk!

Door altijd een vertaalslag te maken maak ik het verschil. Een wijze wetenschapper laten uitleggen dat alteriteit gewoon is dat je je eigen mening even weglaat waardoor het beter lukt om je open te stellen voor een (onbekende) ander. Om daarnaast persoonlijke portretten te plaatsen waarin buddy’s vertellen hoe ze samen Afghaanse hapjes maken of Afrikaanse tochten maken op Hollandse fietspaden.
Zo haal ik wat ver weg lijkt dichterbij, wat ingewikkeld lijkt toegankelijk. Wat ongemakkelijk voelt, wordt helpend en wat saai lijkt wordt aantrekkelijk.

Na mijn opleiding aan de School voor Journalistiek Gedegen bekwaamde ik me bij Libelle in human interest journalistiek waarbij persoonlijke ervaringen voorop staan. Ingewikkelde materie toegankelijk maken voor een breed publiek leerde ik op de redactie van populairwetenschappelijk maandblad Quest.
In 2006 ben ik gaan freelancen, tot grote zorg bij mijn moeder omdat ik niet meer vanzelf een pensioen opbouwde. Toch moedigde moeders mij aan; ‘Je kan alles’, schreef ze mij. Ervaring ontwikkelde ik des te meer. Inmiddels heb ik 25 jaar ervaring (én plezier) met interviewen, journalistieke artikelen schrijven en boeken, tijdschrift-concepten, campagnes, online communities en digitale magazines maken.

Bij projecten leiden hoort collega’s samenbrengen, aansturen en begeleiden. Omdat ik dat zo leuk vind, zet ik die vaardigheden ook in als schrijfcoach.
Gevestigde en beginnende schrijvers zoeken mij op als klankbord, juf, inspirator en stimulans. We trekken voor korte of langere tijd samen op om een levensverhaal, artikelen, manuscript, filmscript of andere uitspatting verder te brengen. Ik lees mee, luister goed en tijdens onze gesprekken vraag ik voorbij de bekende weg. Soms is het even peuteren en schuren voordat je een glanzend verhaal rond hebt. Het onbekende blootleggen is best spannend, maar een beetje gezonde wedstrijdspanning doormaken helpt je om vol vertrouwen de finale te halen.

En jij? Ik ben benieuwd naar je vraag, je verhaal, je idee.

gratis schrijftips ontvangen?

Anderen over Maartje

INTERVIEWS
‘Maartje is erin geslaagd zich de gang van zaken op de IC in coronatijd snel eigen te maken en voor haar onbekende materie om te zetten in pakkende teksten. Het door ons gemaakte fotoboek Door onze ogen gezien over deze ingrijpende periode heeft ze daarmee nog meer diepgang gegeven.
Het boek is een historisch document geworden waarin onze collega’s zich herkennen. Zeer waardevol. In de samenwerking zorgt Maartje met een positief kritische houding voor aanscherping waar nodig. Het was plezierig dit project samen met haar te realiseren.’

Anne-Miek Broods

Bedrijfsleider IC RadboudUMC 

HOOFDREDACTIE
‘Samenwerken met Maartje is een feest. Ze hielp Buddy to Buddy met het maken van ons MINGLE Magazine. Geweldig hoe hierbij haar vak als bladenmaker samenkwam met haar grote hart voor onze missie. Maartje is een gedegen projectmanager, op inhoud en proces. Ze blijft afstemmen en meebewegen zonder het eindresultaat en de planning uit het oog te verliezen.’

Ilonka de Haan

Bestuurder stichting Buddy to Buddy

SCHRIJFCOACH
‘Maartje gaf me kritische en opbouwende feedback op mijn conceptteksten. Daar heb ik veel van geleerd. Zoals schrijven is schrappen; de juiste verhouding tussen feiten en anekdotes vinden; hoofdstukindeling bepalen, woorden wegen en passages herschrijven.
Ze hielp me ook bij het proces. Als ik even geen zin meer had, een hoofdstuk niet wilde lukken, woorden niet kon vinden of een passage niet goed kon beschrijven hielp ze me er doorheen.
Daarnaast waren alle manuscript-besprekingen bijzonder inspirerend, warm, levendig en hebben we vele emoties gedeeld. Als ik een tweede boek ga schrijven voor publicatie vraag ik Maartje zeker weer als schrijfcoach!’

Lies Gaaikema

Auteur van het boek Over vieren