Journalistiek & bladenmaken

Leve de Polder

Fotografie © Erik Buis. Vormgeving © Cees Franke.


‘Nu zijn we wel klaar toch?’ De gelegenheidsmodellen uit de Mijzenpolder stapten liefst na tien minuten voor de lans vandaan om weer ‘gewoon’ te doen. Een paar uur later stonden ze gewillig en een beetje morrend nog steeds te poseren tussen de bieten of aan de slootkant.

Twee mensen uit de randstad die de bewoners van een duizend jaar oud poldertje van nog geen 700 hectare wilden portretteren. ‘Vreemd’ en ‘waar is dat goed voor’, waren de soms norse en verbaasde eerste reacties op dat verzoek. ‘Waarom wij?’ Maar de verhalen kwamen los en wat je daarvan terugleest in dit boek, maakt meteen duidelijk waarom juist zíj.

De portretten in Leve de polder geven een gezicht aan mensen die dagelijks worstelen met grote thema’s als klimaatverandering, schaalvergroting, natuurbeheer en integratie. Journalist Maartje de Gruyter kijkt verwonderd om zich heen in haar nieuwe woonomgeving, en ziet meer dan er lijkt te zijn. De manier waarop Erik Buis stemmingen, sfeer en licht weet te vangen, benadrukt karakteristieke eigenschappen van de mensen die hij portretteert.

Met indringende foto’s en persoonlijke verhalen maken de auteurs klein geluk, wind, modder en frustratie bijna voelbaar.

Leve de polder is een fotoboek met portretten van bewoners en het landschap van de Mijzenpolder. Het boek verscheen tijdens het Mijzen festival 2007.